Ett djur som är rädd eller orolig kan se ut på många sätt. Ofta pratar man om något som kallas de 4F:en. Dessa är Fly, Frysa, Fjanta och Fäkta.
Fly är något alla känner igen och är relativt lätt att se. Hunden försöker ta sig därifrån och katten hoppar in i buren igen. Den bur den knappt gick att få in i hemma.
Frysa är svårare för oss att uppfatta. Den misstas lätt för den uppfostrade hunden som är lugn eller att den ”accepterar” det man gör. Men stressen är oftast stor på insidan för dessa djur, som stelnar till, bara stirrar, är svåra att få kontakt med. Hunden som står som en pinne eller katten som ligger som en sten i botten av buren.
Fjanta kan också vara en riktig klurig en. Här ser vi den missuppfattade ”ouppfostrade” hunden som kastar sig i kopplet eller som ”blir så glad” hos veterinären. Det är oftast ett sätt att dölja rädslan och att visa oss människor att de inte är ett hot. Här ser vi också många lugnande signaler som nosslick, tasslyft, gäspningar osv. Blir hunden som förbytt när du går innanför dörren till veterinären är det troligtvis stress och inte glädje.
Fäkta är dock en tydlig en att se. Djuret har troligtvis visat flera av de andra beteendena först men när hotet blir stort (enligt djuret) och/eller den känner sig trängd samt inte har några andra beteenden kvar att ta till så behöver den försvara sig. Den kan morra, nafsa, markera och bita för att få oss att sluta.
Hos veterinären kanske man inte alltid kan sluta i dessa situationer. Men man kan alltid pausa, göra om, göra på annat sätt och ta hjälp av preparat som lugnar djuret. Har du ett djur som blir rädd så kan man också få medicin man kan ge innan besöket för att alla ska få en så trevlig upplevelse som möjligt (detta kräver dock enligt lag att veterinären ska ha undersökt djuret innan).
Några snabba tips för att underlätta besöket för ditt djur:
- Lämna inte djuret om du inte måste
- Ta med något bekant hemifrån (ex. filt, leksak, eget vatten)
- Lär dig se när just ditt djur blir stressat
- Mata med godis
- Gör bara roliga saker innan besöket
Träna hantering och veterinärbesök även fast ni kanske aldrig behöver gå dit
Text Jannice Kindsjö från Du&Djur