Viftar en hund bara på svansen när hen är glad?
Här är vad vetenskapen har att säga om en hunds svansviftan.
Forskare har hittat att svansviftan kan visa en hunds mest inre känslor. Allt handlar om lateralisering.
En hunds hjärna är, precis som en människas, uppdelad i en vänster och en höger hjärnhalva. Den vänstra hjärnhalvan har kontroll över de mer positiva känslorna medan den högra hjärnhalvan tar hand om de mer skrämmande obekväma känslorna. Precis som hos människor korsar nerverna på vägen från musklerna till hjärnan, så att vänster hjärnhalva styr höger sida av kroppen och höger hjärnhalva styr vänster sida av kroppen.
En italiensk forskargrupp fann att när hundar hälsar på sina ägare är svansen mer vänd åt höger, vilket betyder att vänstra hjärnhalvan (positiva känslor) är aktiverad. Detta var i motsats till när hundarna introducerades för en främling, där det observerades att deras svansviftande gick mer åt vänster, därav en aktivering av den högra hjärnhalvan i kontroll över de mer osäkra, rädda känslorna.
En hunds viftande svans kan ändras omedelbart om situationen förändras, vilket sågs när hundarna såg sina ägare på avstånd och först viftade lite osäkert till vänster men när de väl kände igen sin ägare ändrades svansviftan snabbt till höger.
Men det är inte bara för människor som hundar skiljer sin svansviftarsymmetri, de använder den också för att kommunicera med andra hundar. Detta visade sig i en studie där hundar visades videoklipp av andra hundar som viftade med svansen antingen mer åt vänster eller åt höger. Hos hundarna som observerade sågs en högre puls och ökat osäkert beteende när de såg hundar vifta mer med svansen åt vänster.
Dessa studier visar oss vikten av att lära oss att läsa våra hundars kroppsspråk och hur de minsta förändringar i deras kroppsspråk kan berätta hur de mår. Dessutom bevisar det också att bara för att en hund viftar på svansen betyder det inte alltid att hen är glad. Det kan också vara ett tecken på osäkerhet. Med denna kunskap kan vi bättre förstå hur hunden mår i olika situationer och kanske skydda och hjälpa den från obekväma läskiga situationer i framtiden.
Quaranta, A. et al. 2007. Asymmetric tail-wagging responses by dogs to different emotive stimuli. Current biology 17, R199-R201
Siniscalchi, M. et al. 2013. Seeing left – or right-asymmetric tail wagging produces different emotional responses in dogs. Current Biology 23, 2279-2282